Třetí květnový víkend se pionýrské airsoftové oddíly z Domažlic, Horažďovic, Prahy, Jihlavy, Mostu a Ústí nad Labem sešly na republikovém setkání airsoftových oddílů APEX 2023, které pořádala naše PS Mír Domažlice. V pátek odpoledne přijelo celkem 120 účastníků a organizátorů do táborové základny Lomíček v Hradci u Stoda v Plzeňském kraji. Jakmile se účastníci na základně zabydleli a posilnili večeří, zahájili setkání slavnostním nástupem, kde se dozvěděli legendu k airsoftové hře. Hned poté byli rozděleni do dvou týmů – partyzány a armádu. Zástupci týmů obdrželi rozkazy na další den, následovaly přípravy vybavení a vymýšlení strategie.

V sobotu ráno začaly bojové frakce plnit své úkoly. Hráči museli obsadit a opevnit své základny a poté získat mapy se strategickými body z nepřátelských základen. Všichni své základny ubránili, žádná mapa nepadla do rukou nepřítele. Při odpolední části oba týmy musely strategické body najít a udržet pod svou kontrolou celou hodinu. Zástupci armády byli úspěšnější, obsadili víc strategických bodů, což jim přineslo výhodu pro další den v podobě bonusových životů. Přes tuto výhodu se v neděli dopoledne v airsoftové hře vedlo lépe frakci partyzánů, vítězství však bylo těsné – o pouhých pět životů.

Kromě airsoftu byl pro účastníky setkání připraven i „civilní“ program. Pětičlenné hlídky, ve kterých byli zastoupeni členové z různých oddílů, soutěžily v úkolovce, která prověřila jejich schopnost spolupracovat, domluvit se a najít společně co nejrychleji řešení. Tři nejlepší hlídky získaly malou odměnu.

Krásný slunečný víkend plný pohody utekl jako voda. Na závěrečném nástupu obdrželi účastníci pamětní list a dřevěnou píšťalku s věnováním jako upomínku na povedenou akci a po bleskovém úklidu se všichni rozjeli v dobré náladě domů.

Rád bych touto cestou poděkoval všem účastníkům za férovou hru a dodržování pravidel, bez toho se prostě airsoft dělat nedá. Také veliké díky všem, kdo větším či menším dílem přispěli ke zdárnému průběhu celé akce, zejména organizačnímu týmu z PS Mír Domažlice, pionýrské skupině Hradec za pronájem jejich hezké základny, pracovníkům ústředí Pionýra za podporu a Ministerstvu obrany ČR, které naši akci finančně podpořilo.

Fotografie z akce naleznete ve fotogalerii.